مشاوره سرمایه گذاری در صنعت سردخانه
(بخش دوم)
نویسنده: فرزین فرخ
(کارشناس سردخانه، سردخانه دار و سردخانه ساز)
همانطور که اطلاع دارید، ساخت سردخانه در زمره سرمایهگذاریهای بلندمدت، پر ریسک و سنگین دسته بندی می شود و تمامی کسانی که در هر زمینهای، دارای کوچکترین نقشی در این نوع فعالیت اقتصادی میباشند، به این موضوع واقف هستند. پس بسیار مهم است که شما قبل از درگیر شدن در این فعالیت، به اتفاقات و روال کلی این نوع سرمایهگذاری احاطه پیدا کنید؛ تا در آینده نزدیک، دچار حوادث عجیب و غریب نشوید!!! زیرا ممکن است کوچکترین اشتباهی در محاسبه میزان دقیق سرمایهگذاری، عملاً موجب شکست سرمایهگذاری شما شود.
به طور کلی، همواره اینگونه بوده و هست که اکثر پیشنهاد قیمتهایی که شما از اشخاص و شرکت های فعال در زمینه سردخانهسازی (نه صرفاً نصابان سردخانه) میگیرید؛ با مبلغ سرمایهگذاری شما بسیار متفاوت است. که این امر، دور از انتظار هم نیست. هم سرمایهگذار و هم پیمانکار، به بخشی از این تفاوت واقف هستند. به طور مثال، هر دو طرف میدانند هزینههایی مثل هزینه احداث ساختمانهای اداری، باسکول و لیفتراک خواهند داشت؛ اما منظور ما در اینجا هزینههایی است که غیرقابل پیشبینی هستند و عملاً به غیر از مسلح بودن به تجربه زیاد در این کار، راه دیگری برای رویارویی با این هزینهها نخواهید داشت.
در برخی موارد، اوضاع بدتر هم میشود ...
برخی پیمانکاران از همهی هزینه های جانبی به شما حرفی نمیزنند. آنها بخشهای کلی هزینهها را با شما مطرح کرده و از جزئیات چشم پوشی می کنند. استدلالشان هم این است که اگر از این هزینهها حرفی به میان بیاید، دیگر شما نسبت به ادامه همکاری تمایلی نشان نمی دهید ( و این به ضرر آنهاست چون عملاً کار را از دست خواهند داد). این نوع افراد به خاطر اینکه ادامه همکاری شما با ایشان، به بن بست نرسد؛ رو به حرفهای عجیب و غریب می آورند!!
لازم به ذکر است که این نوع ترفندها تا امروز قربانیان کمی هم نداشته است. یادمان نرود که این هزینه های پیش بینی نشده، ممکن است در مواردی هزینه های نهایی پروژهی شما را تا 30 درصد و یا حتی بیشتر افزایش دهند. این مقدار، در مورد یک سردخانه بزرگ، که برای ساختش صحبت از 30 میلیارد تومان سرمایه گذاری است، مقداری بسیار قابل توجه خواهد بود.
یک مثال ساده می تواند اهمیت این را موضوع را بیشتر روشن سازد:
مثل هر بنای دیگری، ساخت سردخانه نیز با چالش هایی از لحاظ معماری و کاربرد روبرو میباشد. تصور کنید که شما یک سردخانه بسیار خوب 5000 تنی با دمای بالای صفر ساختهاید و این سردخانه، به شکل خوبی در حال کار و تولید برودت است. اما بعد از چند ماه متوجه می شوید که متراژ سکوی بارانداز خود را مناسب ظرفیت سردخانه تان انتخاب نکرده اید و این سهل انگاری، مشکلاتی را برای شما پیش آورده است. یا اینکه اصلا این مقدار سکوی بارانداز، از مقدار مورد نیاز شما "بسیار بیشتر" است و عملاً بخشی از هزینهای که شما برای تجهیز سردخانهتان صرف کرده اید، به هدر رفته و یا اینکه راندمان مورد نظر را نداشته است!
مثال های بسیار زیاد دیگری را نیز می توان در این زمینه مطرح کرد ...
نویسنده: فرزین فرخ (سردخانه دار و سردخانه ساز)
جهت اخذ مشاوره در مورد سرمایه گذاری در صنعت سردخانه، اینجا کلیک کنید.